Ask us - button

Bronkhorst High-Tech ‘parel van maakindustrie’

(Tekst: Rudi Hofman, de Stentor. Fotografie: Henk Braakhekke)

In opdracht van Van Lanschot Bankiers heeft onderzoeksinstituut Nyfer onderzoek gedaan naar tien zeer succesvolle bedrijven. Bedrijven die allemaal een serie eigen producten maken waarmee ze erin zijn geslaagd op een specifieke markt speler van wereldformaat of zelfs wereldmarktleider te worden.

Voor Bronkhorst High-Tech aan de Nijverheidsstraat in Ruurlo gaan deze criteria zeker op. Dit blijkt alleen al uit het feit dat het bedrijf 93 procent van zijn omzet uit de export haalt. In Europa is Bronkhorst High-Tech marktleider op het gebied van het ontwikkelen en maken van meetapparatuur voor gas- en vloeistofstromen.

Mede-oprichter, mede-eigenaar en technisch directeur Wybren Jouwsma heeft alle reden om de verslaggever goedgeluimd te woord te staan. Bovendien viert Jouwsma deze vrijdag zijn 63e verjaardag.Hij toont trots het nieuwste product van Bronkhorst High-Tech: een massflowmeter die vloeistofstromen kan meten tot vijf nanoliter per minuut. Dit is een onwaarschijnlijk kleine hoeveelheid. Ter vergelijking geeft Jouwsma aan dat het vele jaren zou duren voordat een emmer met een dergelijke vloeistofstroom zou vollopen; ware het niet dat die dan allang verdampt zou zijn.

Bij die vloeistoffen gaat in de praktijk vooral om oplosmiddelen die voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. Met gebruik van flowmeters worden steeds vaker mini-chemische fabriekjes opgezet. Daarmee kunnen processen worden nagebootst zoals die ook in grote fabrieken en raffinaderijen plaatshebben, legt Jouwsma uit.

Bronkhorst High-Tech moet het tot op heden qua omzet hoofdzakelijk hebben van de meetapparatuur voor gasstromen. De apparatuur voor vloeistoffen levert daaraan nog maar een bijdrage van 7 é 8 procent. Met een jaar of vijf zal die echter rond de 50 procent liggen, schat Jouwsma in. Met dank aan onder meer de groeiende behoefte aan genoemde mini-fabriekjes.

Over de kracht van Bronkhorst High-Tech zegt Jouwsma: ‘Ons sterke punt is dat wij overal een oplossing voor hebben. Wij zeggen tegen de klant niet dat we flowmeters verkopen, maar kennis. We kunnen wel achttien standaardinstrumenten leveren voor gasstromen, maar daarnaast maken we ook een heleboel klantenspecials.’

Belangrijk in het succesverhaal van het aanvankelijk vanuit Vorden opererende bedrijf - sinds eind 1983 zit Bronkhorst High-Tech in Ruurlo - is dat 90 procent van alle toeleveranciers van mechanische en elektronische onderdelen en sensoren zich in Oost-Nederland bevindt. Dit betekent korte lijnen. ‘Je stapt in de auto en rijdt er zo naar toe.’

Voor de komende jaren ziet Jouwsma de volgende uitdagingen: ‘Vanwege de toenemende concurrentie moeten we de producten uit ons standaardpakket goedkoper zien te ontwikkelen en meer gaan automatiseren. Je moet niet je mensen repetitief steeds dezelfde handeling laten verrichten. Dat geldt voor de ene helft van ons productenpakket. Voor de andere helft moeten we de instrumenten voor onze klanten op maat maken, waarbij afstellen en testen van de apparatuur de jus van het werk vormen. Dat moet je door je mensen laten doen.’


13-11-2006
Share this page: