Ask us - button

Uitzendbureau slimme robots mikt op €1 miljoen omzet

Auteur: Bert van Dijk, Financieel Dagblad 3 juni 2015

De Nederlandse start-up Smart Robotics opent donderdag officieel zijn deuren. De uitzender van industriële robots heeft financieringsovereenkomsten gesloten met onder andere de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, leasemaatschappij DLL (voorheen De Lage Landen) en familie en vrienden voor in totaal €0,5 mln. 'Dat is voldoende om van start te gaan', zegt Mark Menting, mede-oprichter en 50%-aandeelhouder van Smart Robotics.

Het Eindhovense bedrijf ontwikkelt robots die het verhuurt aan bedrijven. 'We ontwikkelen robot-onafhankelijke software en interfaces waarmee robots slim kunnen worden ingezet in de productie of logistiek', legt Menting uit. Het bedrijf koopt of leaset de robot-hardware bij robotmakers, stopt er eigen ontwikkelde software in en verhuurt de robots vervolgens aan klanten. 'Slimme robots inzetten als uitzendkrachten, dat is wat we doen', aldus Menting.

Het gaat vooral om kleinere industriële robots die op de werkplaats naast mensen en zonder hekwerk kunnen werken. De robots worden geprogrammeerd voor een bepaalde taak, die eenvoudig kan worden veranderd, zodat klanten robots kunnen hergebruiken voor verschillende taken.

Het bedrijf speelt hiermee naar eigen zeggen in op de trend binnen de industrie waarbij bedrijven steeds vaker te maken krijgen met een grote variatie in productieseries. De robots kunnen worden voorzien van een andere grijper, camera of sensor. Ook zorgt de robot-onafhankelijke software ervoor dat verschillende type robots kunnen worden ingezet en kunnen robots per uur worden gehuurd.

'In feite is Randstad een van onze concurrenten', zegt Menting. 'Een bedrijf kan een assemblagewerknemer inhuren of een robot.'

Volgens Menting bestaat er in de maakindustrie grote vraag naar dergelijke robotica, omdat bedrijven er kosten mee kunnen besparen en er de kwaliteit en veiligheid op de werkplaats mee kan worden vergroot. 'We verwachten in het eerste jaar een omzet van ruim €1 mln te realiseren. Daarna kan het hard gaan', aldus Menting, die ook grote internationale ambities heeft met zijn bedrijf.

Robots zullen volgens hem geen banen afpakken van arbeiders. 'Slimme robots stellen West-Europa juist in staat om productie te behouden door de kosten te verlagen. Er hoeft minder productie te worden verplaatst naar Azië. Ook kunnen bedrijven die anders misschien geliquideerd zouden worden dankzij robots overeind blijven.'


29-06-2015
Share this page: